Miksi UTM-​tageja kannattaa käyttää markkinointikampanjassa?

Julkaistu:
29.12.2023
Kirjoittaja:
Miksi UTM-​tageja kannattaa käyttää markkinointikampanjassa?

Olet voinut kuulla UTM-tageista, parametreistä tai koodeista… Mutta tiedätkö mitä nämä sanat tarkoittavat? UTM-tagit, toiselta nimeltään parametrit tai koodit ovat pieniä koodinpätkiä, joita lisätään URL-osoitteeseen. Niiden tarkoitus on antaa tietoa sivuston kävijöistä, kuten vaikkapa siitä, miten yksittäinen kävijä on päätynyt yrityksen kotisivuille.

Tämän päivän yritystoiminnassa datan seuranta ja sen ymmärtäminen ovat tärkeässä roolissa, sillä suuri osa markkinoinnista ja myynnistä tapahtuu verkossa. Monen markkinointikampanjan tavoitteena on ohjata asiakas yrityksen verkkosivuille, joten onnistumisen mittareiksi tarvitaan erilaisia työkaluja, joista yksi on UTM-tagi. Lue tästä kirjoituksesta mitä tietoja UTM-tageilla kerätään, kuinka niitä käytetään ja miksi sinunkin kannattaa ottaa UTM-tagit osaksi yrityksesi markkinointia.

Mitä tie­to­ja UTM-​tageilla ke­rä­tään?

UTM-tageja on olemassa viisi erilaista, joilla voidaan analysoida eri asioita:

  • Source eli liikenteen lähde kertoo, mistä kävijät ovat tulleet sivustolle. Se voi olla esimerkiksi jokin sosiaalisen median kanava kuten Facebook tai Googlen hakukone.
  • Medium tarkoittaa tulotapaa, eli miten kävijät ovat tulleet sivuille. Se on voinut tapahtua uutiskirjeen tai jonkin muun linkin kautta, kuten bannerin tai sähköpostimarkkinoinnin välityksellä.
  • Campaign kertoo, minkä nimisen markkinointikampanjan kautta ihmiset ovat löytäneet verkkosivustolle. Kampanja voi olla nimetty esimerkiksi syyskampanjaksi tai talvialeksi.

Lisäksi on olemassa kaksi muuta tagia, joilla voidaan saada syvempää tietoa sisällöstä:

  • Content eli sisältöparametrin kautta saadaan selville, minkä sisällön tai mainoksen kautta kävijä on päätynyt sivulle. Sisältötunnistetta kannattaa hyödyntää erityisesti silloin, kun testataan esimerkiksi sosiaalisen median kampanjassa useampaa eri mainostekstiä tai sisältöä.

  • Term-parametriä käytetään kun halutaan selvittää, mitä hakusanaa vierailija on käyttänyt saapuessaan yrityksen verkkosivuille. Eli esimerkiksi hakusanamainonnassa kyseinen tunniste kertoo minkä avainsanan kautta vierailija on päätynyt sivustolle.

Kuin­ka UTM-​tagi luo­daan?

Kun lähdet luomaan UTM-parametreja sivustollesi, kannattaa käyttää apuna Googlen Campaign URL builderia. Sinun ei tarvitse tuskailla ja miettiä, kuinka voisit luoda toimivat koodit, vaan työkalu rakentaa antamiesi tietojen pohjalta juuri oikeanlaiset tunnisteet ja lisää ne URL:n perään oikeassa muodossa.

Lisätessä tietoja Google Campaign URL builderiin, työkalun kaksi ensimmäistä kohtaa ovat pakollisia: kotisivun URL sekä source eli liikenteen lähde. Tämän jälkeen voit valita mitä muita kohtia haluat täyttää, riippuen tietenkin siitä, mitä asioita tageilla haluat selvittää.

Kun koodi on luotu, UTM-tagit näkyvät alkuperäisen URL-osoitteen perässä, kysymysmerkillä erotettuna. Yksittäiset parametrit, kuten source, medium, name, term ja content erotetaan toisistaan &-merkillä.

Miksi UTM-​tageja kan­nat­taa käyt­tää si­vus­toil­la?

Kuten jo aikaisemmin mainittu, UTM-tagit pystyvät antamaan erittäin arvokasta ja tärkeää tietoa yrityksellesi kävijöiden liikkeistä ja käyttäytymisestä verkkosivuilla. Niiden avulla pystyt seuraamaan muun muassa kampanjoiden toimivuutta ja tuloksia, saat tarkkaa tietoa konversioista ja liikenteen lähteistä. Lisäksi tagit pystyvät tarjoamaan sinulle hyvin yksityiskohtaista tietoa, kuten montako vierailua tietty linkki toi sivustollesi, mihin kävijät jatkoivat verkkovierailun jälkeen ja mihin kellonaikaan sivuillesi saavuttiin tietyn linkin kautta.

Jos aikasi ei yksinkertaisesti riitä tagien näpräämiseen tai kävijäseurannan analysointiin, ei hätää, meiltä löytyy auttavat ja ammattitaitoiset kädet nopealla aikataululla. Wannado hoitaa yrityksesi UTM-tagit ja datan seurannan kuntoon helposti, joustavasti ja ilman sitoutumista.

Ota yhteyttä ja hoidetaan markkinointikampanjoiden seuranta kuntoon!

Tsekkaa myös nämä blogit